Nieuwe ontwikkelingen in de Canadese asbestindustrie

Tevens gepubliceerd op de LinkedIn website ‘AsbestFeiten’, 15 september 2012

yvonneOp 14 september 2012 heeft de Canadese Minister van Industrie, Christian Paradis, aangekondigd dat zijn land het jarenlange verzet tegen de vermelding van chrysotiel asbest op de lijst van het VN Verdrag van Rotterdam zal staken. Daarnaast wordt ook de heftig betwiste overheidslening van $ 58 miljoen ingetrokken, dat al was toegezegd aan het Indiase consortium dat de Jeffrey Mine wilde heropenen (waar een belangrijk deel van Nederlands asbest vandaan komt). Hiermee wordt de verkiezingsbelofte van de nieuwe premier van Quebec, Pauline Marois, gestand gedaan.

Het asbest uit de ondergrondse voorraden van de Jeffrey Mine was bestemd voor met name de Indiase markt. Asbestactivisten en asbestslachtofferorganisaties wereldwijd protesteerden tegen de dubbele moraal van de Canadese regering, die enerzijds asbestproducten in Canada heeft verboden vanwege de daarmee verbonden gezondheidsrisico’s, en anderzijds wel meent dat asbest veilig kan worden gebruikt in derdewereldlanden. (Meer hierover in: Y.R.K. Waterman, ‘De Canadese asbestpolitiek anno 2010: caveat emptor’, Letsel & Schade 2010/4, p. 19-24.)

Paradis deelde mee dat het geld van de lening nu zal worden aangewend om de circa 450 asbestmijnwerkers om te scholen en de economie van Quebec meer diversiteit te bieden. Als verstokte voorstander van de asbestindustrie liet hij doorschemeren het beslist niet met deze beslissing eens te zijn: “Obviously, that decision will have a negative impact on the prosperity of our regions.”

Speak Your Mind

*

Algemene voorwaarden