Franse Eternit-bestuurders worden vervolgd

Tevens gepubliceerd op de LinkedIn website ‘AsbestFeiten’, december 2013

asbestDe Franse Hoge Raad heeft deze week toestemming gegeven voor de strafrechtelijke vervolging van Franse Eternit-bestuurders. Hen is ten laste gelegd dat zij jarenlang op strafrechtelijke verwijtbare wijze asbestwetgeving en -beleid hebben tegengehouden.
Ziedaar het eerste staartje van het Turijnse strafproces, waarin de Zwitserse en Belgische topbestuurders werden vervolgd – met een straf van 18 jaar cel voor Schmidheiny (De Cartier de Marchienne was net overleden) en een totale toekenning van ruim vijf miljard euro schadevergoeding aan de zesduizend slachtoffers en anderen, die zich civiel partij hadden gesteld in de strafprocedure. De Franse justitie mag de borst wel natmaken!

Comments

 1. Jan van Zelm says:

  Eerst was het dan de Italiaanse justitie, vervolgens de Franse. En/maar .. Eternit was in veel méér landen gevestigd.
  Hoe zal het daar (kunnen) gaan?
  Kunt u daar iets over zeggen misschien? U bent deskundig op het terrein van asbest en recht. Ik niet, maar wél nieuwsgierig.
  Hoe en door wie is in Nederland de asbestwetgeving- en beleid tegengehouden, of is het ‘altijd correct door iedereen toegepast’ ?
  Vragen genoeg.

  • Hoe het in andere landen gaat… Wanneer ik daar meer over leer, houd ik u graag op de hoogte; dan leest u het op deze website. Ik deel de nieuwsgierigheid met u. Het zal wel een langzame ontwikkeling worden, vrees ik.

   Wie de Nederlandse asbestwetgeving – en beleid heeft tegengehouden… Het proefschrift van mr.dr. Bob Ruers stelt ook die vraag en maakt een begin met het beantwoorden ervan. Maar naast individuen moet ook de huidige politiek daar rekenschap voor afleggen, lijkt mij.

 2. Jan van Zelm says:

  De ontwikkeling van de asbestaanpak hier volgt dezelfde langzame ontwikkeling als de uiteindelijke vertoning van de symptomen van de asbestaandoeningen. Hoe zuur is dat? Dat houdt dan wel tegelijkertijd in dat asbest volop de gelegenheid krijgt om te doen wat het zélf niet kan stoppen: .. slachtoffers opleveren. Als NIEMAND de noodrem weet te vinden dendert die trein volgas door.
  Misschien zijn er wél zwaargewichten die die rem weten te vinden en de ‘guts’ hebben eraan te gaan hangen. Oke, en dan krijg je een boete voor het noodrem-gebruik. Er was,..Nee, beter: Er IS een noodzaak …! So what met die ‘boete’.
  Loopt de gezondheid van mensen zó’n groot gevaar – Dan maar DIE REM ! Hangen maar! Maar wie zijn die zwaargewichten …. Zíjn er wel zwaargewichten? Vrezen zíj voor de repercussie’s/gevolgen ?( Is recht recht … U weet daar veel meer van. )
  Ze zijn er wel maar nog onzichtbaar misschien.
  Het proefschrift van Bob Ruers laat veel zien…. voor wie het lezen wil zeker. Overigens is er al véél eerder aan een bel getrokken m.i., door Job de Ruiter. En, er ZIJN individuen die om de rekenschap vragen die afgelegd moet worden. Dát zouden er meer moeten zijn ! Wat niet is kán komen, omdat asbest doorgaat met dat wat ‘t zélf niet stoppen kan. Moorden. Als medenkende mensen zijn we er nog (lang) niet klaar mee, vrees ik.

Speak Your Mind

*

Algemene voorwaarden